Ytringsfrihed som kampvåben

“Hvis du viser dig hernede, står jeg klar med et baseballbat”.

Da vejlegårdskonflikten var på sit højeste, var jeg som formand i HK Privat Sydjylland direkte involveret. Jeg blev beskyldt af en avisredaktør for at knægte ytringsfriheden, fordi jeg havde sagt ja til, at de grafiske medarbejdere på avistrykkeriet var med i sympatikonflikt og ikke trykte avisen, hvis der var annoncer fra Vejlegaarden.

Der kom mange kommentarer og sågar direkte trusler på min Facebook og i mailboksen. De sociale medier og læserbreve svømmede over med den ene mere bisarre ytring efter den anden. Al saglighed var forsvundet som dug for solen. To stærke rettigheder stod pludselig som hinandens modsætninger i stedet for forudsætninger – ytringsfriheden og konfliktvåbnet.

Nogle politikere brugte skamløst mediestormen til at mele deres egen kage, at få en arbejderrettighed forbudt ved lov. Retten og friheden, til at ytre vores utilfredshed ved at støtte op om en lovlig konflikt, skulle forbydes. Det kom så langt, at Venstre annoncerede, at de ville fremlægge et lovforslag. DF og LA bakkede op. Den danske model og fagbevægelsen blev erklæret forældede og ude af trit med det moderne samfund.

Den 8. august 2013 stod jeg og 3000 andre fra hele landet i Vejle. En knaldblå himmel dannede en flot kontrast til de røde faner, der smældede i vinden. Politiet og sendevognene fra de danske medier sværmede rundt, ville den varslede demonstration forløbe fredeligt? Hvem var flest? De, der støttede den danske model og retten til at ytre sig ved at bruge konfliktvåbnet, eller de, der holdt på, at en arbejdsgiver, som en tyv om natten, skulle have lov til at ændre på medarbejdernes løn og arbejdsforhold uden forhandling.

Moddemonstrationen mønstrede kun lidt over 50 deltagere. Det var en overvældende oplevelse, stoltheden over at være en del af et stærkt fællesskab lyste ud af os. Vi brugte vores ytringsfrihed og viste, at konfliktvåbnet, der sikre mod social dumpning, er en rettighed, ingen skal tage fra os. Baseballbattet fik ikke en chance.

Kommentarer