Vi er jo bare kokke

Bragt i Politikken 04.09.2013

Egentlig et det et misvisende citat for jeg er slet ikke uddannet kok – desværre.

Men forleden sad jeg og så den danske film ”I Kina spiser de hunde”, og det er jo der sætningen ”vi er jo bare kokke” stammer fra. Filmen handler ikke om kokke, men sætningen bliver gentaget flere gange. Da jeg så filmen kom jeg til at tænke på en drøm jeg havde som 15-årig: jeg ville være kok.

Men da jeg gik i folkeskolen blev der hurtigt en forventning om at jeg skulle have en gymnasial uddannelse og videre på universitet, for jeg var jo egnet til det. Det var min pligt at udnytte min intelligens og uddanne mig til noget ”godt”.

Men jeg ville gerne stå i et køkken og bruge mine hænder, lave en flot tallerken anretning og eksperimentere med forskellige smagsoplevelser.

Men jeg var for klog til at tage en erhvervsuddannelse, blev det sagt.

Hvor mange af os har ikke fået at vide da vi gik i skole at man skal være egnet for at komme på gymnasiet? Hvor mange af os har ikke hørt sætningen: ”du kan altid komme på teknisk skole, hvis det går galt”, eller ”hvis du har en studenterhue, har du altid noget at falde tilbage på”.

Men virkeligheden er jo at, med en studenterhue, har du ikke noget at falde tilbage på. For hvad kan en student på 19 år? Læse bøger, skrive noter og remse kemiske formler og tyske verber.

Med en 19-årig, med et svendebrev i hånden, en struktør for eksempel, kan bygge en motorvej, en bro eller en skyskraber!

Så hvorfor er det lige at vi stadig har den holdning at erhvervsuddannelserne er en slags losseplads for de svage elever i folkeskolen?

Det er dem der laver vores veje, bygger vores huse og passer vores ældre og børn.

En klog mand jeg kender siger tit til mig: ”Tanja, du kan altid videreuddanne dig til kok”. Det er altid sagt med humor. Preben, som han hedder, er uddannet kok og det er tydeligt at han er stolt af det. Han har en faglig stolthed som mange kunne blive inspireret af, det har jeg en stor respekt for.

Kunne det ikke være fedt hvis vi alle sammen valgte at vise respekt for de mennesker der har taget en erhvervsuddannelse? Og kunne det ikke være fedt hvis der var prestige i at tage en erhvervsuddannelse?

Så ville vi ikke længere hører sætningen: ”vi er jo bare kokke”, så ville den hedde: ”Hallo, vi er sgu kokke”.

Kommentarer