Kokkefaget tager livet af dig

En veninde fortalte mig her for noget tid siden, at hun havde kigget i sin venindebog, fra da vi gik i 4. klasse, hvor jeg havde skrevet hvad jeg gerne ville være, når jeg blev stor. Jeg ville være kok. I dag er jeg så endt op med, hvad der dengang var drømmeuddannelse.

Jeg vidste på det tidspunkt ikke, hvad ordet kok egentlig dækkede, andet end at man skulle lave mad. Siden er det for alvor gået op for mig, både under og efter uddannelsen, at det langt fra kun drejer sig om at lave mad. Det indebærer meget mere – både fysisk og psykisk.

I sommers arbejdede jeg på en sæsonpræget virksomhed. To af mine kollegaer blev akut syge, hvilket resulterede i, at vi andre måtte overtage deres arbejdstimer, oveni dem vi i forvejen havde. Her mærkede jeg for alvor bagsiden af medaljen og måtte konstatere, at jeg på en periode på 14 dage, var jeg oppe og arbejde 196 timer.
Det kørte mig helt ned. Jeg var ved at få stress, og jeg havde for højt blodtryk. Jeg magtede ikke, at se folk og snakke med andre, end kollegaerne på arbejde.
I løbet af de 14 dage, blev tre helt centrale regler brudt. 1: Ingen pauser. 2: Overarbejde. 3: Hviletidsreglen.

Jeg mistede lysten til at arbejde i det fag, jeg har sat en stor ære i. Den dag vi var færdige derude, snakkede vi om, hvor meget vi glædede os til at få et liv igen. Faktisk ville de fleste af mine kollegaer hellere på dagpenge og have en langt mindre indkomst, end de ville arbejde i et så stresset og presset miljø.

Det er en hård branche og det får mange til efter endt uddannelse, at skifte branche eller tage ufaglært arbejde. Og de fleste vender aldrig tilbage til køkkenet. Det ufaglærte arbejde er lig med en usikker fremtid og samtidig har man spildt fire år på en uddannelse, man aldrig bruger. Der er også flere som slet ikke kan gennemføre uddannelsen og må stoppe undervejs.

En pensionsalder på 72 år, er komplet urealistisk i mit fag. Hvis der ikke bliver gjort noget for at forbedre forholdene, og hvis overenskomsten ikke følges, er der stor chance for at mit helbred slet ikke holder til jeg er 72 år.

Kokkefaget er en af de fag i Danmark, hvor der er størst risiko for at dø for tidligt. Det er oftest hjertesygdomme, eller lungekræft, som er årsagen. I perioden 1996-2005 var dødeligheden for lungekræft blandt kokke mere dobbelt så stor, som gennemsnittet. Og hjertesygdomme lå på 50 % over gennemsnittet. Kombineret med fyraftensøl og en tur i byen, en ekstremt stressende hverdag, ingen tid til at spise i løbet af en arbejdsdag og ingen sport i fritiden, er chancen større for at man rammes af en sygdom.

Jeg havde ikke forestillet mig, i en alder af 10 år, hvor hårdt arbejdet som kok kunne være. Der er ingen chance for, at jeg kan blive i branchen til jeg går på pension, hvis ikke reglerne for hvor mange timer jeg må have bliver overholdt. Men jeg kender også min branche, fokus er på at tjene penge. Derfor er den eneste løsning jeg kan se, at der kommer hårdere konsekvenser i form af store kontante bøder for regelbrud.

Kommentarer