Er der forskel på folk?

Vores samfund er blevet opdelt med A og B mennesker. A mennesker er dem i job og B menneskene er dem der er arbejdsløse. Hvem har ikke hørt om dovne Lars på kontanthjælp – en klar B. Nu er det også blevet endnu tydeligere i ældreplejen, blot med den forskel at hvem har de stærke pårørende og hvem har ikke. Og det er ikke i orden!

Gården er fyldt med biler, bordet er dækket med mågestellet, familien er samlet for visitationen kommer på besøg. Ældre fru Othilia er stolt over sin store børneskare der alle har skabt karriere. Dog kom lille Jørgen til skade med sin ryg for mange år siden. Han er den eneste der bor hjemme. Han passer gården, går på jagt. Men det er jo synd for Jørgen.
Othilia er vred, for kommunen har besluttet at hjælpen til rengøringen skal fjernes fordi Jørgen bor hjemme. Familien er kampberedt da de ser visitatoren dreje ind i gården.

Søren sidder helt alene i sin lille lejlighed, røgen hænger tungt under loftet. Søren fik en blodprop for flere år siden og er halvsidet lammet. Der er opkast i spanden ved siden af sofaen. Som Søren siger, det er jo lige meget, der kommer jo alligevel ikke nogen. Søren fandt et brev i postkassen i går fra visitatoren, hjælpen til rengøring bliver ændret fra 45 min til 30 min. Det synes han egentlig er for galt. Det ringer på døren, visitatoren kommer ind.

Hvilken familie tror du bliver hørt?

Vi har en kvalitetsstandard i kommunen der viser hvad der er mulighed for at få hjælp til. At rengøringshjælpen kun kan gives hvis det vurderes at borgeren ikke kan selv. Og er der rask ægtefælle eller pårørende i hjemmet gives det ikke.

Vi har et sårbart system der bygger på vurderinger, hvem har mest brug for hjælp. Men alligevel oplever jeg at Othilia’er i dette samfund får mere ret end Søren’er. En stor del grunden er ikke at visitatoren bedre kan lide den ene frem for den anden, men fordi de stærke pårørende er dygtige til at argumentere, de har gennemlæst kvalitetsstandarden fra ende til anden, og de ved hvad de vil have. Og det er jo også godt. Men hvem kæmper for vores Søren’er? Hans argument ”det er egentlig for galt” drukner jo i vores over verbale samfund.

Jeg mener at samfundet svigter de ældre med svage relationer, fordi dem der råber højest får mest ret, ellers kommer truslen om forsiden i Ekstra bladet. Virker det ? Tja, Othilia fik lov til at beholde sin rengøring og Søren blev beskåret i denne vurdering.

Kommentarer