Er den danske model gået af mode?

Er den danske model svar på modebranchens Karl Lagerfeld? Et solidt og sikkert fundament under arbejdsmarkedet, der ikke skejer ud i skrappe farver men stadig holder?

Bente Sorgenfrey formand for FTF udtaler til TV2 News at vi bør have en dialog om lovbestemt mindsteløn i Danmark. Med lovgivning på området mener hun og andre, at vi kan sikre os imod, at der for eksempel forekommer løndumping, hvor arbejdsgivere hyrer medarbejdere til urimeligt lave lønninger.

Måske det i virkeligheden er os selv som menige medarbejdere der ikke skal finde os i det. Er det nødvendigt med lovgivning af mindsteløn i Danmark?  Vi har i Danmark et stærkt og velfungerende overenskomst-system. Det kan vi som medarbejdere støtte ved at melde os ind i stærke og reelle fagforbund med forhandlingsret – og ved at opfordre endnu flere virksomheder til at blive overenskomstdækket. Er det ikke netop her at, den danske model ikke er gået af mode? At den igen og igen har stået sin prøve, fordi den handler om dialog mellem arbejdsgivere og arbejdstagere? Er det ikke her, at trenden med social dumping skal stoppes? Er det ikke i den ramme, at vi sammen skal definere løsninger?

Med lov skal land bygges er en sandhed i mange sammenhænge. Bare ikke her. Jeg mener, at vi har redskaberne og det rigtige forum, fordi vi har overenskomsterne. Bliver der lavet en lov om mindsteløn vil den være en kile ned i den danske model på arbejdsmarkedet. Her vil den skade mere, end den vil gavne. Derfor: Lad os give den danske model et frisk pust og lad den bære det solide fundament videre i et moderne samfund hvor løndumping hører til fortiden og ikke bliver en del af fremtiden. Bak op og lad modellen løse problemet.

Læserbrevet har været bragt i Fyns stifttidende d. 7. oktober 2014

Kommentarer