En frihandelsaftale mellem EU og USA vil være et demokratisk problem!

Jeg blev skræmt fra vid og sans men også vred, da jeg første gang hørte on den igangværende forhandling om en frihandelsaftale mellem EU og USA kaldet TTIP.
De forslag, der er i aftalen, har vidtrækkende konsekvenser for vores samfund. Den er i mine øjne en bombe under vores demokrati, vores arbejdsmiljø og faglige rettigheder.

Lad mig give dig et eksempel:
Forstil dig, at vores regering vedtager en lov om begrænsning af kemikalier i vores fødevarer, som vil sikre bedre folkesundhed.
Men ups., så sker der efterfølgende det, at Nestle et stort multinationalt firma rejser sag overfor Danmark med påstand om at det vil ødelægge deres indtjening og være konkurrenceforvridende. Det kan Nestle nemlig pga. Frihandelsaftalen med USA. Sagen køres ved en domstol under Verdensbanken i USA og kan ikke ankes. Danmark taber sagen, fordi konkurrenceevnen ikke må forringes i følge aftalen. Og Danmark bliver idømt en megastor bøde.
Så tror du, at regeringen fremover vil vedtage forslag, hvor de risikerer et nyt sagsanlæg af et andet firma. Nej vel.

Det er et stort problem, at man vil lave en aftale, som skal sikre bedre handelsmuligheder, men bliver på bekostning af vores demokratiske værdier.

Og risikoen for at vores demokrati sættes ud af spil er meget stor, når vores regering ikke vil vedtage love, der går imod private firmaer, fordi man er bange for sagsanlæg.

Kommentarer