De gule hjælper dig ikke

Dette indlæg har jeg skrevet sammen med postarbejder og fællestillidsrepræsentant Marianne Aagaard. Se hendes blog her

I går kunne man i Jyllandsposten læse, at de gule fagforretninger sjældent fører deres kunders arbejdsskadesager, og endnu sjældnere fører den til ankestyrelsen. Journalisten forsøger i artiklen at få tal fra både Krifa og Det Faglige Hus på, hvor mange arbejdsskadessager, de fører. Tallene er umulige at få fat på.

En advokat i 3F har lavet en analyse af, hvor mange af alle arbejdsskadesager, der ankes til lands- og højesteret. Af de 45 sager fra maj 2011 til juni 2012, har de gule fagforretninger ført én.

Vi arbejder begge i 3F-jobs som henholdsvist bartender og postarbejder.

Bartenderjobbet er et job med tunge løft og et til tider utrygt arbejdsmiljø. Får vi en fustache over foden, en diskosprolaps af de tunge løft eller et par på skrinet, kan vi være sikre på, at 3F fører vores sag.

Som postarbejder, har man også tunge løft i sit arbejde. Da en kollega håndterede en pakke, mærkede hun et smæld i nakken – der senere har gjort hende invalid. Sagen om det smæld endte med at tage to år og flere ankesager, før hun vandt den – med 3F’s hjælp.

Den sikkerhed, som vi har hos 3F, ville ingen af os have, hvis vi var kunder hos de gule forretninger.

En fagforening er en forening, der varetager medlemmernes interesse. Skal vi virkelig acceptere, at virksomheder som ikke prioriterer medlemmet får lov til at kalde sig fagforening? Er det okay, at postarbejderen eller bartenderen får lov til at nedslide sig selv uden økonomisk erstatning?

Vi har brugt langt over 100 år på at forsvare lønmodtagerens rettigheder og opbygge nogle arbejdsvilkår, der er til at leve under. Bare fordi nogle gule fagforretninger råber ”fagforeningsfrihed” og laver smarte reklamer, betyder det ikke, at de bærer det samme ansvar.

Vi synes, at vi alle skal stille krav til de gule forretninger om at lægge nogle tal frem. De skal vise, hvor mange sager de starter, fører, færdiggør og anker. Lad os endelig sammenligne dem med de traditionelle fagforeninger. Tag det som en udfordring.

3f vs krifa

Kommentarer