Afskaf diagnosen ” lettere mentalt retardering”

” jeg er jo ubegavet, siger de” han smiler skævt, lidt usikkert og pinlig berørt. Han skammer sig tydeligvis. Han har fået en mavepuster, der giver det sidste stik af håbløshed.

Psykiatrisk afdeling har udredt Anders til at være lettere mentalt retarderet i en alder af 26.

Men dum er han bestemt ikke. Hans faglige udfordringer er faktisk hans mindste problem. Han er socialt udsat og har haft et liv, hvor sociale problemer er haglet ned over ham i alle afskygninger.

Hele skolegangen er passeret forbi, uden særlig støtte men derimod manglende kærlighed til morgenmad og mobning til frokost.

Jeg undrer mig først over at, diagnosen kommer så sent i Anders` liv. Mentalt retardering er noget, man gerne skulle opdage i den tidlige barndom. Men så bliver jeg vred. Alt i mig tænker: ”det er da løgn!”

Jeg er socialrådgiver og har i de seneste år stødt på mange sager, hvor unge bliver stemplet som retarderede, og jeg må sige, at det efterfølgende er vanskeligt at motivere dem. Stemplet gør noget ved dem; de mister fuldstændig troen på sig selv. Jeg tror ikke, stemplet er den rette medicin, men nærmere en alvorlig fejl!

Mine kolleger og jeg går til tider selv ud fra møderne i psykiatrien med følelsen af, at ikke alt er helt, som det skal være. For hvordan kan man teste mennesker under pres? Tænk over det: Hvordan fungere du selv når du er psykisk presset, og vil du ønske din psyke eller begavelses niveau testet på en dårlig dag?

Diagnosen ”lettere mentalt retarderet” rammer ofte dem, der har haft dårlige opvækstbetingelser, eller sagt med andre ord: oplevet svigt fra forældrene. Og hvorfor dog sparke bolden helt ud af banen ved at konstatere, at der ikke findes en behandling for mental retardering, for skaden er uoprettelig? Hvorfor så give dem diagnosen, når vi ikke kan behandle dem psykiatrisk?

Ja, hvorfor overhovedet diagnosticerer Anders, når den bedste behandling ligger i social regi?

Det er jo netop socialrådgiveres spidskompetence. Jeg er fagligt klædt på til at sætte ind med den rette indsats, så han kan få optimal social behandling, uddannelse og arbejde som passer til sin funktionsevnen.

Stop med at give disse unge mennesker et KNOK OUT i selvværdet!

Lad os nu give Anders den rette socialfaglige indsats og støtte ham, så han kan komme i job eller uddannelse!

Debat indlæg trykt i Politiken den 4. maj 2015

Kommentarer