Tænk, hvis der var flere som Ulrik

Jeg møder ofte unge med et studiejob i restaurationsbranchen. En branche hvor mange små steder ikke har overenskomst og de unge derfor ikke har mange rettigheder.

 

99 ud af 100 unge finder sig i en dårlig løn, ingen tillæg og ingen overarbejdsbetaling. Som studerende med et fritidsjob i branchen har jeg selv fundet mig i det – af samme grund som alle andre: jeg havde brug for pengene.

 

Og jeg vidste at hvis jeg ikke ville have den løn de tilbød, så var der 50 studerende bag mig der hellere end gerne ville have det job til den løn.

 

Der var kun et fællesskab på den arbejdsplads for os unge – vi skulle alle tjene penge til at supplere vores SU. Intet andet. Vi talte ikke om løn eller rettigheder, vi var jo bare studerende. Af samme grund var vi ikke medlem af fagforeningen, vi troede ikke vi havde brug for det fællesskab.

 

Vi var alle en del af et andet fællesskab – på hver vores studie.

 

For nyligt har jeg lært Ulrik at kende. Ulrik er også studerende og har et job ved siden af – ligesom de tusindevis af andre studerende i Danmark. Ulrik arbejdede hos Letz Sushi – ja, datid; arbejdede.

 

Han blev fyret.

 

Ulrik var nemlig ikke en del af de 99 – Ulrik var den ene ud af 100 der ikke ville finde sig i dårlig løn og dårlige arbejdsvilkår. Og i stedet for at finde et andet job, besluttede han at kæmpe for bedre forhold, ikke kun for sig selv, men for alle hans kolleger også.

 

Han var ikke kun en del af fællesskabet på studiet, han var også en del af fællesskabet på arbejdspladsen – han er nemlig medlem af fagforeningen.

 

Efter et halvt år med organisering, forhandlinger og kamp for bedre forhold blev han fyret – beskyldt for grov illoyal adfærd.

 

Det stopper ikke Ulrik – han kæmper videre, ikke for sig selv, men for hans tidligere kolleger.

 

Når de fleste studerende ikke tænker som Ulrik, så bliver det aldrig anderledes – lønnen og arbejdsforholdene vil fortsætte med at være dårlige.

 

Som en der selv har stået i situationen og fundet sig i dårlige arbejdsvilkår, kan man ikke andet end have respekt for Ulrik og hans vedholdenhed.

 

Tænk, hvis flere unge ikke fandt sig i dårlige arbejdsvilkår og løn, og i stedet kæmpede for bedre forhold for dem der kommer efter dem?

 

Tænk, hvis de vidste at det er lettere at kæmpe for det, når vi alle er medlem af fagforeningen.

 

Tænk, hvis der var flere som Ulrik.

Kommentarer