Svendebrevet er noget værd!

“Jeg er cand.mag. …”, “Jeg er professor i…”… Vi hører det tit. Næsten alle i medierne har en eller anden fin titel. Men hvor blev historien om arbejderen og svendebrevet af? Dem hører vi alt for sjældent! Svendebrevet skal på højde med studenterhuen, helst højere. Fordi svendebrevet rent faktisk beviser, at du kan noget. Det gør studenterhuen ikke på samme måde. Jeg er selv en glad ejer af en studenterhue, men er den mere værd end et svendebrev? Næppe.

Jeg føler nogle gange, at vi har glemt, hvem der skabte Danmark. Arbejderen grundlagde og holder gang i det danske samfund. Uden dem ville samfundet så overhovedet eksistere? Uden murerne? Uden tømmerne? Uden tjenerne? Uden kokkene? Uden chaufførerne? Der er mange, som har et svendebrev, som sørger for, at samfundet bliver holdt igang på hver deres måde. De kan ikke undværes.

Nedværdigende blikke. Jeg ser dem overalt. I går oplevede jeg, at en murer kom ind i toget i arbejdstøj. Det bar tydeligt præg af, at hans arbejde var beskidt, men det på tøjet var tydeligt tørt og ville ikke smitte af nogle steder. Alle mændene i jakkesæt værdigede ham ikke et blik, og de som gjorde kiggede på ham, som om han ikke var der – ingen smilede, nikkede eller også værdigede de ham ikke et blik. Ingen gjorde plads til ham. Ved siden af mig sad en af de her mænd i jakkesæt. Jeg ville måske hellere have siddet ved siden af mureren, selvom jeg var pæn i tøjet, end ham i jakkesættet. Mureren var i det mindste smilende, modsat manden i jakkesættet, som sad og arbejdede ved bordet, snakkede højlydt i telefon og virkede lidt som om, at han var den vigtigste i den togvogn.

For to år siden blev jeg student. De kloge sagde, at vi var fremtiden. Men gør en hue så stor forskel? Er arbejderen, der har taget en uddannelse på den samme tid ikke fremtiden? Lad os være ærlige, os med huerne skal først beslutte os for, hvad vi nu vil, når vi kommer ud med den på, mens dem med svendebrevet har taget en beslutning. Murer, kok, tømrer, listen er lang – de er færdige på cirka den samme tid, som en studentereksamen tager. De er også fremtiden! Så hvorfor se skævt på svendebrevet?

Vi har brug for alle i samfundet. Uden hinanden har vi ikke noget arbejde at udføre. Så lad os se på hinanden som ligeværdige i stedet for at konkurrere med hinanden. Lad os se hinanden i øjnene – se hvad vi kan bruge hinanden til i stedet for at se hinanden som mindre værd eller som konkurrenter.

Vi har alle noget at bidrage med uanset uddannelse. Svendebrevet er noget værd – det er meget værd! 

Kommentarer