Ligestillingens 5 nuancer af grå.

”Skal jeg hjælpe”, spørger manden på genbrugsstationen, da jeg sidste weekend står og bakser med et læs brædder til containeren Stort brændbart…. Tjaaa, tak, siger jeg smilende og tænker egentlig ved mig selv at jeg skulle have sagt tak, men nej tak…

Mandag morgen er den gal igen… ”Værs`go, damerne først, nu skal jeg holde døren for dig”, siger den ukendte mand ved indgangen. Nå men tak for det, mumler jeg.

Jeg gør mig umage for at opfatte det som små uskyldige og venlige medmenneskelige handlinger, som jeg sætter pris på. Og det gør jeg virkelig. Jeg kunne jo finde på at spørge om det samme hvilke jeg også gør jævnligt, dog sjældent med samme udfald.

Som bekendt, findes der mange nuancer af grå. Gråtonede områder, hvor velmenende handlemåder på en gang synes både rigtige og forkerte. Kønsrollemønstret fastholdes især igennem samfundsdebatten og de diskurser der opstår undervejs. Påstande om at Danmark allerede har ligestilling plastre jævnligt debatten til, og når Tyrkiets statsleder, som det skete fornylig, udtrykte at ligestilling mellem kvinder og mænd er imod naturen”, er der næsten kun målløshed tilbage.

Et, i mine øjne, ældgammelt kønsrollemønster, lever stadig i bedste velgående og det gives videre fra generation til generation.

Et kønsrollemønster som fastholdes i et jerngreb af små og store daglige handlinger og diskurser der stikker i modsat retning af den virkelige verdens dagordenen om at skabe ligestilling mellem kønnene.

Ligestillingsdiskurser har mange grå nuancer: Her er 5 af dem som er nævnt i en norsk undersøgelse og som jeg ofte møder i debatter:

Ligestilling som en gave: En af parterne (oftest manden) giver den anden (oftest kvinden) en uvurderlig gave ved at bidrage til husholdningsarbejdet.

Ligestilling som heltepræstation: Den ligestillede mand kæmper med omgivelsernes fjendtlige skepsis for at kunne være ligestillet.

Ligestilling som forvandling: Tanken om, at mænd som tager ansvaret for spædbørns omsorg i nogle måneder, kommer til at “se lyset” og bliver forvandlet til ligestillede mænd.

Kvinders ansvar for familien: Hvis han er mindre interesseret i arbejdsopgaverne i hjemmet, kan han fravælge det. Det gælder ikke for hende.

Hvordan er kvinder egentlig: Der er grænser for, hvor ligestillingskrævende en kvinde “har lov til” at være, før hun bliver betragtet som hysterisk…

Og det er jo kun kvinder der kan blive hysteriske, ved i nok… 🙂

Væk med de grå nuancer og ja tak til respekt for og i debatten. Er det så ikke på tide at hylde forskelligheden i et mere ligestillet samfund, hvor mangfoldigheden har plads til at blomstre i et farverigt familie og arbejdsliv.

Kommentarer