Kreditværdighed eller menneskelig værdighed?

Det var lige før jul, og jeg var en fattig enlig mor. Jeg var blevet forladt for nylig, og huset var sat til salg. Men der var ikke store chancer for at få det solgt så langt ude på landet, og min eksmand var stukket af for at sidde på en bjergtop et eller andet sted i Indien og finde sig selv. Der gik jeg så i banken. Jeg kunne slet ikke forstå, hvor mine små penge var blevet af. De penge som vi skulle leve af, og som jeg skulle holde jul for sammen med mine to piger.

Den lakoniske besked jeg fik, dengang i starten af halvfemserne, var, at de var “blevet opgjort”. Det var da bare ærgerligt, at der ikke var flere penge til mig, men banken havde fået sit.

Siden dengang er den økonomiske virkelighed kun blevet værre. Banker og financielle institutioner bliver mere og mere styret af, hvad din kreditværdighed er – mere end hvad din værdighed er som menneske. Jeg var nul værd dengang, både kontant i pengepungen, men så sandelig også i den behandling jeg fik.

Hvor kommer vores penge fra?
Vores økonomi er i dag styret udefra. Private multinationale finansinstitutioner styrer hvem der har kreditværdighed, og hvem der kan få lov til at låne penge. Det gælder dig og mig, men i lige så høj grad også hele nationer. Der kreditvurderes lokalt, og nationalt af bankerne. Men bankerne vurderes også internationalt. Til sidst sidder små private financielle institutioner og beslutter hvem og hvor meget du kan låne. Det kan betyde bankerot for en hel nation, eller det kan betyde at du går bankerot med din lille virksomhed i udkantsdanmark.

Hvad sker der?
Indenfor de seneste årtier er hele den økonomiske virkelighed i det danske samfund flyttet fra at være styret fra vores allesammens nationalbank – en del af det demokrati vi er så stolte af. Nu styres det udefra, af private store multinationale finansielle virksomheder. De styrer alt, fra den måde du bor på, over den måde du køber ind, til hvem der skal have lov til at bygge og starte virksomhed og hvor.

Så når du går ud og kigger på hus, når du køber en ny bil, så husk – det er ikke din lokale bank der bestemmer om du er kreditværdig. Det er ikke vores folkevalgte der bestemmer om vi har flere eller færre penge. I sidste ende er det de private multinationale finansinstitutioner der bestemmer om du, langt ude på landet i Thisted, får lov til at udvide din virksomhed. Det er dem der bestemmer om du får lov til at købe huset, så dine børn kan få en god tryg opvækst i rare omgivelser. De bestemmer om du er Kreditværdig – eller værdig som menneske – og det bestemmes et helt andet sted end i det danske samfund.

Nationalbanken tilbage til det danske folk!
Vores fantastiske demokrati er befolket med politikere, der gennem mange år har været i lommen på disse multinationale finansielle virksomheder. Det må slutte nu! Vi skal have et ægte demokrati igen, med folkevalgte der selv har magten i den økonomiske virkelighed, og lader nationalbanken bestemme over vores allesammens penge.

Kommentarer