Jeg ønsker et langt og godt arbejdsliv

Jeg vil gerne arbejde i rigtig mange år, men har selv oplevet at blive ramt af stress. Det startede med, at der stille og roligt blev flere og flere arbejdsopgaver og tilført nye test, vi skulle udføre på laboratoriet, hvor jeg arbejdede. Der var mere og mere dokumation, der skulle udfyldes. Det er, som det skal være, det er jo godt, når kontrollen er i orden – problemet var, at vi ikke fik nogen nye kollegaer, og derfor skulle løbe stærkere og stærkere.

Jeg ser til daglig kollegaer, der bliver ramt af stress i kraft af mit hverv som tillidsrepræsentant gennem 20 år. Jeg har set stærke, dygtige kollegaer bryde fulstændig sammen. De kan ikke gå ud af deres egen hoveddør, de græder og kan ikke overskue verden. Arbejdsopgaverne bliver flere og flere, man når aldrig bunden af opgaver i stakken.

I den offentlige debat snakker vi lige nu meget om en kortere genoptjeningsperiode for at få ret til dagpenge.

Men jeg mener, at politikere og vores forhandlere – både arbejdegivernes (DI, DA) og medarbejdernes (fagforeningerne) – skal se på hele vores arbejdsliv. Det vil nemlig gavne både arbejdsgiver, arbejdstager og samfundet.

Vi skal huske at passe på dem, der bliver syge på deres arbejde (også før det sker). Vi skal arbejde til vi er ca. 70 år, men samtidig bliver flere og flere stressramt og syge, fordi arbejdspresset hele tiden stiger. Det er da grotesk og ikke særlig holdbart.

Vi bryster os af, at resten verden ser danskerne som verdens lykkeligste folk, men er vi det?

Bragt i Roskilde Dagblad d.27/9-2014

Kommentarer