Herskerinde i eget hus

Der er ikke ligestilling i Danmark. Det er desværre en kendsgerning at mænd får mere i løn end kvinder i samme job. Kvinderne mangler ikke allesammen evner til at forhandle løn, stræbe højt eller knokle når det gælder. Der er både synlige og usynlige kønsbetingede forhindringer på vej til tops. På den anden side bekymrer det mig, om al den snak om ligestiling spænder ben for os.

Nøglen til at bekæmpe den sidste ulighed imellem mænd og kvinder er ved at identificere og italesætte den. En af de identificerede metoder kaldes herskerteknikker, angiveligt anvendt af mænd for at undertrykke kvinder. Teknikkerne er oprindeligt beskrevet i 1940erne af en kvindelig psykolog, efterfølgende publiceret af en norsk feminist i 1979, og siden italesat gang på gang af ligestillingens væbnede styrker både i og udenfor Danmark. Disse herskerteknikker er ægte og er blevet brugt, og bliver fortsat brugt, imod mange kvinder på vej til tops. Spørgsmålet er blot om de nødvendigvis beskriver kampen mellem to køn, eller blot mellem to mennesker: Magthaveren og dén der ønsker indflydelse. I 70’erne og 80’erne foregik denne kamp mellem de to køn, fordi magthaverne var mænd og dem der ønskede magten var kvinder. Er det altid tilfældet i dag?

I min verden er der fyldt med magtfulde mænd. Når jeg kigger opad ser jeg få kvindelige rollemodeller og masser af mænd – ledere, forskere og lægefaglige specialister. På mit eget niveau, derimod, er kvinderne i absolut overtal. Mændene er efterhånden sjældne, og eftertragtede, fugle i foreningslivet på studiet, blandt ansøgerne til præ-graduat forskning, på valg til tillidsposterne – i det hele taget i fåtal blandt yngre læger. Jeg føler ikke at mit køn er truet – tværtimod!

Nogle gange er kønnet i vejen, andre gange en fordel, men det er for det meste neutralt. I hvertfald i min verden. Som næsten 30-årig kvinde har jeg langt fra oplevet nok til at generalisere, men jeg vil mene at de udfordringer det ligger foran mig, er anderledes end for kvinder forbi de 40. De er sandsynligvis blevet udsat for diskrimination på køn, og vil derfor givetvis hurtigere give skylden på dette, hvis der er modstand fra en mandlig overordnet. Min fordel som ung er i denne sammenhæng mit uspolerede sind og min evne til at se tingene udefra med mine individualistiske, unge øjne. Jeg kan sagtens spejle mig i mandlige rollemodeller uden af være “one of the guys”. For alting handler ikke om køn. Nogle ting handler faktisk bare om præstationer, inspiration og kemi.

Bemærkelsesværdigt nok er de største, og mest uventede, benspænd i min korte karriere kommet fra min ”medsøstre”. Kvinder anvender i høj grad hersker teknikker imod andre kvinder – ligeså vel som de anvendes af kvinder imod mænd, såvel som mænd imod kvinder. For nogle gange handler det altså bare om magt, uden at handle om køn.

Jeg tror på at vi kan komme langt ved korrekt at identificere hvilke barrierer der handler om køn, og hvilke vi forestiller os der handler om køn. For hvis det ikke handler om køn, så handler det om noget andet, og så hjælper det ikke at sidde hjemme og være tøsefornærmede. Så er det frem med argumenterne og op på hesten igen!

Fordelingen mellem kønnene er ikke optimal i dag, men der er trods alt mange dygtige kvinder både på vej mod toppen og allerøverst oppe. Alle forhindringer på vejen skal ikke tilskrives det at være kvinde i en mandeverden, og hvis vi bliver ved med at se spøgelser, bliver det skingert!