Giv de unge en chance – giv dem en praktikplads

Praktikpladser. Vores børn og unge skal have en uddannelse. Men 13.200 elever står i dag uden en praktikplads. Det skal vi have gjort noget ved. Vi ved, at om ganske få år vil der være mangel på faglært arbejdskraft.

Vi skal alle tage ansvar og sørge for, at der bliver skabt praktikpladser, så her er fire opfordringer.

1. Arbejdsgivere: Undersøg, om I ikke har plads til en lærling eller elev.

2 Unge: Sørg for at komme i gang med uddannelse, vær flittige, vær stabile – det er det, der er brug for ude i virksomhederne.

3. Forældre: Skub til jeres børn, så de kommer i gang med uddannelse. Vær gode eksempler selv.

4 Folketing: Sørg for, at der bliver lov om sociale klausuler, at der skal være lærlinge/elev på alle store anlægsbyggeri, som det offentlige har andel i.

Jeg bliver ked at det, når jeg hører om unge HK’ere, der gerne vil være faglærte, men mangler lærepladsen på kontoret hos lokale virksomheder.

Jeg bliver ked af det ved udsigten til, at om ganske få år står de samme virksomheder og mangler de dygtige faglærte kontorassistenter, salgsassistenter, marketingmedarbejdere, økonomifolk og mange andre.

Og jeg bliver også ked af det, når jeg hører, at de svære vilkår også gælder unge på andre fagområder. Som for nyligt, hvor jeg bliver kontaktet af en fortvivlet god mor til en ung mand, der søger og søger læreplads som tømrer. Det er ikke lykkedes, og derfor er han startet i skolepraktik. Tømrerlærlingene i skolepraktik bliver sendt ud til forskellige tømrermestre, som starter med at sige »Jeg har ikke tænkt mig at tage en lærling, men du kan være her i 14 dage«. Nogle steder bliver de endda mødt med bemærkninger om, at skolepraktik ikke dur.

Vi har et fælles ansvar.

Vi skal have uddannet mange unge mennesker til dygtige, faglærte medarbejdere.

En analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd i juli siger, at en tredjedel af de unge, der mangler praktikplads, er inden for det merkantile område – det er mange af HK-fagene. Hver femte er i byggeriet.

I 2020 vil virksomhederne ifølge Arbejderbevægelsens Erhvervsråd kommer til at mangle ca. 30.000 faglærte.

Så kom nu – arbejdsgivere, unge, forældre, erhvervsskoler og folketing.

 

Bragt i Herning Folkeblad 29. september 2014