Fagbevægelsen, det er altså os alle

Vi hører det tit i nyhederne, læser det i aviserne: Fagbevægelsen har gjort sådan og sådan.

Fagbevægelsen.

Den store stygge fagbevægelse. De vil ødelægge det for alle de små iværksættere, de udenlandske virksomheder og ødelægge konkurrenceevnen, så vi mister arbejdspladser fra Danmark til udlandet.

 

Det er sådan det ofte bliver fremstillet i medierne. Fagbevægelsen som fjenden. Og det er ikke kun medierne. Vi gør det også selv, fremstiller fagbevægelsen som noget fremmed. Nogen andre: “Dem i fagbevægelsen”, siger vi og hører vi andre sige.

 

Men det er forkert. Vi er alle en del af fagbevægelsen.

 

Det er ikke mit job i 3F, der gør jeg føler mig som en del af fagbevægelsen. Det er mine kolleger og mine rettigheder.

 

Mange af os har rettigheder på vores arbejdsplads: løn under sygdom, feriefridage, en løn der betyder vi har råd til at leve – ikke bare overleve. Vi har råd til at købe iphones og tage på ferie på grund af de rettigheder.

 

Så når jeg hører folk – journalister, borgerlige og andre – sige at fagbevægelsen ødelægger det for virksomhederne, iværksætterne og samfundet, så bliver jeg provokeret.

 

Provokeret, fordi det er mangel på respekt for de mennesker der er ansat på de virksomheder uden rettigheder og kæmper for at få det samme som os andre: en løn man kan leve af og simple rettigheder, som løn under sygdom. Det er ikke mænd og kvinder der gemmer sig på et kontor der har besluttet sig for at gøre livet surt for en virksomhed.

 

Det er rigtige mennesker, som dig og mig, der er fagbevægelsen. Det er alle os der har valgt at melde os ind i en fagforening fordi vi gerne vil beholde og slås for de rettigheder, mange tager for givet. Det er kvinden der sidder ved kassen i supermarkedet, det er din mekaniker, dine børns pædagog, din fars hjemmehjælper, din tjener og din kollega på arbejdspladsen.

 

Så næste gang du hører eller læser om at fagbevægelsen har gjort sådan og sådan, så se dig omkring, fagbevægelsen er overalt. Og vi står sammen om vores rettigheder.

Kommentarer