Endnu en udflugt til Ekkodalen

Historier om, at offentlig ansattes ytringsfrihed krænkes gentager sig. Igen og igen. Og denne uge er ingen undtagelse. Mandag den 15. april beskriver Jyllands-Posten, hvordan en offentligt ansat sygeplejerske er gået over stregen og har udtalt sig om forholdende på sin arbejdsplads. Igen bliver sygeplejersken sat på plads sin ledelse. Og ganske som vi har set før, står en topleder efterfølgende frem og erklærer, at man skam har ytringsfrihed på arbejdspladsen, og at den krænkede slet ikke skal frygte at blive fyret!

Vi har hørt historien før. Også her i Region Sjælland. Flere gange. Historierne om krænket ytringsfrihed er som udflugter til Ekkodalen. Når fagbevægelsen forsvarer medlemmernes ytringsfrihed er det politiske automatsvar forudsigeligt: ”De ansatte har skam ytringsfrihed, de har intet at frygte!” Ekkoet fortsætter og fortsætter. Men hvis de ansatte ikke har noget at frygte, hvorfor tør de så ikke stå frem?

Vi kommer ikke videre, før der er en erkendelse af at krænkelse af ytringsfriheden er andet og mere end at blive fyret for sine udtalelser. Det er også frygten for andre konsekvenser, som er vanskelige at tale om: Kammeratlige skideballer, latterliggørelse, forbigåelser ved lønforhandling og efteruddannelser. Den slags konsekvenser er tabubelagte, fordi de kan sammenlignes med mobning. De er vanskelige at sætte ord på og næsten umulige at bevise. De æder af selvværdet og betvivler den ansattes dømmekraft!

Jeg tror, at der skal adfærdsændringer til i ledelserne. Personale skal hædres og belønnes for deres åbenhed.  Der kan gives løntillæg for konstruktiv kritik som fører til bedre arbejdsmiljø, effektivisering og højere kvalitet i opgaveløsningen. Særligt reflekterende, innovative og iderige medarbejdere bør forfremmes og månedens kritiske medarbejder bør hædres på intra-nettene. Så er der grobund for innovation og udvikling på de offentlige arbejdspladser!

Indlægget er også bragt i Sjællandske medier den 20. april 2013

Kommentarer