Betalt frokost eller ikke betalt frokost?

Ifølge medierne, heriblandt radioavisen og TV 2 d. 3. oktober 2014 vil statskassen spare 19 milliarder om året samt på sigt frigøre 45.000 ansatte i den offentlige sektor ved afskaffelse af den betalte frokost.

DA mener, at ordningen skævvrider arbejdsmarkedet og henviser til, at privat ansatte arbejder 29,9 timer ud af de betalte 37 timer, mens offentligt ansatte kun arbejder 27,1 timer om ugen.

Pernille Knudsen direktør i DA udtaler: at det er ”ekstremt vigtigt”, at den offentlige sektor i fremtiden bliver slanket, da der ifølge DA ikke er plads til, at de offentligt ansatte har bedre vilkår end de privat ansatte, når beskæftigelsen i de kommende år ventes at stige med 180.000.

Mine spørgsmål til Pernille Knudsen er så:

Når offentlige ansatte er på arbejde 37 t/uge, men kun arbejder de 27,1 time- hvad mener du vi foretager os de resterende 9,9 time?

De privat ansatte arbejder 29,9 time ud af de 37 timer, hvad laver de resterende arbejdstimer?

Jeg tror du vil blive overrasket hvis du går ud på en arbejdsplads i DK og ser hvad der egentlig laves og jeg tror du vil opleve at vi arbejder mere end disse beregninger viser.

Hvis du ikke ved hvor du skal henvende dig for at komme med på en arbejdsdag, så kontakt mig- du må gerne tage med mig en dag og opleve lykken med en betalt frokostpause og mange opgaver der skal udføres.

Hvordan er beregningerne foretaget?

Hvordan kommer du frem til at de offentligt ansatte har bedre vilkår end privat ansatte?

Som offentligt ansat kan jeg oplyse om at jeg har betalt frokostpause, jeg kan og får også min frokost afbrudt.

Har min arbejdsgiver staten betalt for dette? Umiddelbart kan man jo godt tro det, men nej, min og andre offentlige ansattes løn bærer i høj grad præg af vi selv har betalt for vores betalte frokostpause.

Det vi som offentlige ansatte er helt sikre på er at vi vil få mere i løn ved at få ansættelse i det private- her er tale om en lønstigning på min. 5.000 kr/md, mere sandsynlig 8-10.000 kr/md.

Er der i beregningerne fra DA taget højde for at hvis betalt frokost skal afskaffes så kræver det økonomisk kompensation?

Og hvilke andre vilkår er bedre? Vi har ikke en sundhedsforsikring via arbejde, vi har ikke firmasommerhuse/lejligheder vi kan leje, vi får ikke julegaver og der er ikke billige kantine ordninger og der er mange andre eksempler på mulighederne på det private arbejdes marked i forhold til mulighederne for offentligt ansatte.

Så en skævvridning på arbejdsmarkedet kan du have ret i- men den er ikke i de offentlige ansattes favør.

Helle Høgh Busted

Statsansat laborant